top of page

Осем причини защо ветроходството е един от най-добрите спортове в света.

Updated: Dec 19, 2019

Ветроходството е страхотен спорт. Независимо дали плавате състезателно или не, няма нещо, което може да победи усещането да сте навън, вятърът да пълни ветрилата, да използвате природните сили и да разчитате на вашите умения и опит. Ето осем причини, които потвърждават това.

1. Ветроходството ви позволява да намерите малко спокойствие и тишина.

Ветроходството е чудесен начин да внесем спокойствие и тишина в нашия натоварен живот; простите звуци на вятъра, докато изпълва ветрилата, или водата, която тече покрай лодката, може да бъде много релаксиращ начин за прекарване на време, перфектен антидот на стреса на съвременния свят. Това дава на хората разбиране, че могат да се отпуснат, като същевременно се съсредоточат върху ветроходството.

2. Да сме на ветроходна лодка, забавя времето и ни помага да разберем себе си.

Някои хора придобиват дълбоко усещане за единство с лодката си, морето и вятъра. Лодката се превръща в самостоятелна вселена, процесът на плаване става всепоглъщащ. Всяко усещане за времето се променя и разширява, малките моменти стават по-важни. Ветроходството може да бъде медитативно, отразяващо и завладяващо преживяване.

3. Ветроходството ви позволява да се измъкнете от заобикалящият свят.

Когато стъпите на лодката, оживеният свят, с който сте свикнали, започва да избледнява. Докато отплавате далеч от брега, нещата, които се случват на сушата, стават малки. Лодката е центърът на света и всичко, което има значение, е точно там, в лодката или непосредствено около нея. Не става въпрос толкова за това, докъдето плавате, а за насладата и предизвикателството от самото пътуване.

4. Да си ветроходец те учи на много технически умения и опит.

Голяма част от ветроходството е за опит, самоувереност и усвояване на правилните умения. В момента на момента вие развивате разбиране за това, какво трябва да се случи, за да запазите себе си, екипажа си и лодката и да стигнете до мястото, където трябва да бъдете. Всеки момент по водата е различен и да можеш да реагираш и да се справиш с всяка ситуация, която възникне, е предизвикателство, което много ветроходци харесват. Комбинацията от артистичност и наука при плаване е чудесен начин хората да подобрят разбирането си за двете и да получат истинско усещане за постижение. В допълнение към необходимите умствени умения, ветроходството също е добър начин да се поддържате във форма, тъй като има много упражнения!

5. Да бъдеш на лодка увеличава чувството за свобода и бързина.

Има голяма свобода във ветроходството, тази да се плъзгате без усилие по водата, лодката се промушва през вълните, докато вятърът изпълва ветрилата.

6. Ветроходството е чудесен начин да се почувствате свързани с природата.

Ветроходството е много чиста форма на битие с природата. Независимо дали това улавяте вятъра във ветрилата, за да ви задвижи, усещайки теченията в морето или разбирате как времето, ще се отрази на лодката, вие се учите на огромно уважение към природния свят. Ветроходството също е много екологично; вие не замърсявате небето или океана с изкопаеми горива, но пътувате по същия начин, по който човечеството е правело хиляди години.

7. Ветроходството ни учи да се концентрираме, да полагаме усилия и ни прави конкурентни.

Ветроходството се нуждае от добра концентрация; тя изисква нашето внимание. Вятърът и водата са динамични и разбирането на всички промени, които трябва да направите, особено ако се състезавате, е жизненоважно за да се справите по най-добрият начин. Ако се състезавате, вие също така се научавате да усъвършенствате и подобрявате вашата техника много бързо, независимо дали това е управлението на лодка, работа с ветрила или баланс, за да се увеличи скоростта.

8. Да си ветроходец означава да си част от екипажа.

Когато плавате с екипаж, чувството за другарство и доверие между вас се задълбочава.

В заключение:

Ветроходството може да ви доближи до другите, да подобри собствените ви преживявания и да задълбочи връзката ви със света около вас. Това изисква внимание, създава предизвикателства и ви помага да разберете собствените си сили.

Пол Мейпълдън

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page